Loading...

Rendelőintézet

Orvosi létesítményeknél megjelennek villamos tekintetben a különböző műszerek, gépek. Ezeknek sokszor egészen különleges igényeik vannak, ha tehetjük mindig egyeztetünk az adott technológiát szállító céggel, mert gyakran belefutunk abba, hogy hiába küldték el a gép típusát és villamos igényét, ami alapján meg lett tervezve és méretezve az áramellátása, de beüzemelésnél kiderül, hogy a gép érzékeny több dologra, vagy indulásnál több áramot vesz fel.

Minden szerelésnél, nem csak itt fontos a megfelelő földelés, legtöbbször TN-S rendszer kerül kiépítésre, ami annyit jelent, hogy a bejövő PEN vezető szétválasztásától a védővezetőt (PE) külön visszük, ezt látjuk minden dugalj mögött is, erről megint csak a szabvány rendelkezik, hogy a védővezető folytonosságát biztosítani kell.

Gyakori hiba és sokszor javítunk meglévő rendszereknél, hogy ezt a védővezetőt a szerelvényben sorolják, ami szigorúan tilos. Gondoljunk csak bele, ha kiveszünk egy elemet a rendszerből, onnantól kezdve az összes utána lévőnél megszakad a védővezető, ezáltal megszűnik a védelmünk és a beépített automata védelmek sem fognak megfelelően működni.

Bizonyos gépeket nem csatlakoztathatunk a hagyományos dugalj hálózathoz, hanem teljesen külön áramellátást kell kiépíteni számára, erre szolgálnak például az orvosi csatlakozótáblák és leválasztó transzformátorok. Külön orvosi EPH rendszer is kivitelezésre kerül, ahova csatlakoztatni tudjuk eszközeinket.